Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Με τα "ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΑ" (Β' ΜΕΡΟΣ) ασχολήθηκαν στην Δευτεριάτικη συγκέντρωσή τους (23/10/2017), οι Διαιτητές της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ο κ. ΠΑΝΟΥ
Τα "ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΑ" απασχόλησαν για δεύτερη συνεχόμενη συγκέντρωση, το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2017,  τους διαιτητές της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

 Στο πολύ σημαντικό αυτό κεφάλαιο του ποδοσφαίρου που...
διαχρονικά απασχολεί και συντηρείται στην επικαιρότητα, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ/ΕΠΟ) δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, φροντίζοντας να γίνουν σαφή και ευδιάκριτα τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να αποφασίζουν οι Διαιτητές κάθε φορά, διακρίνοντας το είδος του μαρκαρίσματος.


Η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ χώρισε το συγκεκριμένο μάθημα σε τρία μέρη.
Την αρχή έκανε την περασμένη Δευτέρα το μέλος της, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, με το α' μέρος , και την σκυτάλη παρέλαβε ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΝΟΥ, εκπαιδευτής διαιτησίας και παρατηρητής διαιτησίας Football League της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, παρουσιάζοντας το β' μέρος.


Ο Αγρινιώτης εκπαιδευτής -σε μια εξαιρετική παρουσίαση-  κατέστησε σαφείς τις τρεις κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται τα "ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΑ", με τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης:

- ΑΠΡΟΣΕΚΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ (ΟΧΙ ΚΑΡΤΑ) 

- ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (ΚΊΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ)

- ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ (ΒΑΝΑΥΣΟ) ΠΑΙΧΝΙΔΙ (ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ).


Ο κ. ΠΑΝΟΥ πρόβαλλε συνολικά δεκατρείς φάσεις -από Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις επιλεγμένες από την UEFA- που είχαν να κάνουν με ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ποδοσφαιριστών τα οποία έπρεπε να τιμωρηθούν πειθαρχικά με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.
Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι θα πρέπει ο εκάστοτε διαιτητής να χρησιμοποιεί στο μυαλό του -τρόπον τινά- το επίρρημα "ΞΕΚΑΘΑΡΑ". Να διακρίνει δηλαδή, την ξεκάθαρη επιθυμία του παραβάτη ποδοσφαιριστή για τον τρόπο παιξίματός του.




Μετά την προβολή της κάθε φάσης, επιλεγόταν τυχαία ένας διαιτητής  από τους παρόντες, που θα έπρεπε να "χαρακτηρίσει" το μαρκάρισμα  καταλήγοντας στην σωστή απόφαση, ενώ όποιος τυχόν είχε διαφορετική άποψη διατύπωνε τα δικά του επιχειρήματα.


Ακολούθως, ο έμπειρος εκπαιδευτής μετέφερε στο Σώμα την ΕΠΙΣΗΜΗ  θέση - οδηγία της UEFA για την αντίστοιχη φάση, λαμβάνοντας υπόψιν τα αντικειμενικά κριτήρια και ξεδιαλύνοντας τις όποιες απορίες.